×

Het kind áchter de handicap ontmoeten.

25 jun 2020

Tijdens mijn werk in de gehandicaptenzorg koos ik ervoor om te werken met kinderen die een meervoudige beperking hadden. De meesten waren rolstoel afhankelijk, konden verbaal niet communiceren in zinnen, ondeugend op zijn tijd, vol humor, maar vooral lekker kind zijn.

Waarom kies je ervoor om juist met deze doelgroep te werken?

Een vraag die ik regelmatig te horen kreeg, met daar achteraan vaak de opmerking; “lijkt me zwaar werk om te doen!” “Je krijgt toch weinig reactie terug?” Hoezo zwaar, het is heerlijk om te doen en je krijgt heel veel reactie terug, maar je moet het wel zien! En daar zit mijn drive…….letterlijk; niet denken in beperkingen maar in mogelijkheden! Het kind ontmoeten áchter de handicap.

Hoe ontmoet je het kind áchter de handicap?

Als je niet verbaal in zinnen kunt communiceren, hoe kun je dan wel communiceren? Welke mogelijkheden zijn er dan? Ik ontmoette het kind door al mijn eigen kwaliteiten in te zetten: mijn zintuigen, mijn gevoel, intuïtie, het “lezen” van het kind om antwoord te krijgen op de vragen;

  • waar worden ze gelukkig van?
  • wat vinden ze fijn om te doen?
  • waar hebben ze behoefte aan?
  • hoe voelen ze zich vandaag?
  • En hoe kan ik daarin bijdragen aan hun levensgeluk, hoe pas ik mijn zorg aan zodat het zo goed mogelijk op hen aansluit?

Hoe krijg je dan antwoord daarop?

Ze geven zelf het antwoord. Maar je moet het wel zien en horen. Gezichtsuitdrukkingen, geluiden, houding, non-verbaal communiceren, luisteren tussen de regels (geluiden) door. En daar kun je dan prima op anticiperen. Het schept een band omdat je echt in contact bent. Ik ging geluiden herkennen in die zin dat ik wist wat ze ermee bedoelen, geuren herkennen, houdingen zien, bewegingen die ze maakten, waardoor ik zag hoe ze zich voelden. Dit heeft me geïnspireerd, was voor mij de basis om meer te weten te komen over cliëntgericht denken en handelen, maar ook in het lezen van de mens. En hoe kun je de zorg zo goed mogelijk afstemmen op de cliënt zodat je bij kunt dragen aan hun levensgeluk. Hier ligt mijn expertise, ik vind het mooi om teams hierin mee te nemen.

Ouderenzorg.

Later ben ik overgestapt naar de ouderenzorg, waar ik gewerkt heb met dementerende ouderen. En ook hier vond ik het ontmoeten van de mens achter de dementie geweldig. Wie is deze persoon? Welke achtergrond heeft hij/zij? Waar worden ze gelukkig van? Hoe kun je de zorgverlening zo afstemmen dat ze zo lang mogelijk de regie zelf behouden? Heerlijk vind ik het om op deze manier te werken en af te stemmen. Echt in verbinding zijn!

  • Wil jij meer weten over cliëntgericht denken en handelen?
  • Of wil je meer info over moreel beraden?

Laat het me weten, ik vertel er graag over!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Laat een reactie achter bij dit item.

Contact

Inge Eekelder - Coach Zorgsector
Groenlo

06 28905953
info@inge-eekelder.nl


KvK: 60790490
KvK voor Centraal Gelderland

Maandag 09:00–17:00
Dinsdag 09:00–17:00
Woensdag 09:00–17:00
Donderdag 09:00–17:00
Vrijdag Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten
Vergeet uw naam niet.
Vergeet uw telefoonnummer niet.
Vergeet uw e-mailadres niet.
Privacycentrum | Copyright by Inge Eekelder - Coach Zorgsector